Fiets repareren. Zorg dat je een beetje weet hebt van fietstechniek. Een band plakken of vervangen, een spaak stellen of een schroefje vastdraaien moet je eigenlijk wel kunnen zonder hulp. Enige reparatiematerialen meenemen is ook handig. Niet overal is een imbussleutel of bandenlichter te krijgen. Onze persoonlijke tip: zorg dat je tyraps, stevig tuintouw en tape bij je hebt. Mocht de reparatie niet direct lukken, is veel met deze materialen wel tijdelijk vast te zetten.

Lekke band? Vaak is het makkelijker om een fietsband te vervangen, zeker als je geen water bij de hand hebt en het lek maar klein is. Op de camping kun je later op je gemak het lek zoeken.

Neem reservebanden mee in alle maten die je eventueel nodig hebt. Wij hebben een end-to-end-band mee voor als we lekrijden. www.fietsweetjes.nl

Houd je banden als het even kan goed op spanning. Dat vermindert de kans op lekrijden, je fiets is stabieler en het kost minder energie. Zeker bij warm weer zijn banden vaak wat minder hard op het eind van de dag.

Veiligheid. fietsen met een helm is in Nederland nog steeds niet zo hip, maar bedenk dat in sommige buitenlanden fietsers nog steeds minder gewoon zijn. Automobilisten geven je soms minder ruimte dan nodig is, en een val in een bocht over losliggende steentjes is snel gemaakt. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid hierin (en ja, wij zetten de helm op rustige vlakke fietsweggetjes ook echt wel eens af), maar bedenk wat er kan gebeuren zonder helm. Geen idee? Lees dan deze ervaring van een fietser eens www.fiets.nl, of kijk op www.hersenletsel-uitleg.nl.

Afstand. Bedenk wat je wil. Je kunt op een dag heel ver komen, als je maar rustig blijft trappen. Hiervoor heb je geen topconditie nodig. Wel doorzettingsvermogen of wilskracht, of een duidelijk doel. Het doel kan ook zijn lekker te genieten. Fiets je iedere dag 40 km, dan zie je al veel verschillende gebieden. Fiets je iedere dag 120 km, dan zie je meer verschillende gebieden, maar de vraag is of je ze écht ziet. De keus is heel persoonlijk. Gelukkig.

Zadel. Zorg dat je een bij jou passend goed zadel hebt, en dat het zadel goed is afgesteld. Die afstelling is voor iedereen anders, en afhankelijk van hoe je zit, je gewicht en je training. Op de site van de fietsersbond staat een duidelijke instructie wat je moet doen en hoe je last voorkomt. www.fietsersbond.nl