Lekker kamperen staat of valt met goede spullen en een fijne camping. De goede spullen heb je grotendeels zelf in de hand. De tent moet niet te zwaar zijn, maar het is wel fijn als er wat ruimte is voor je fietstassen. Als het warmer is tijdens je vakantie is goede ventilatie een pre. Ga je naar een gebied met veel muggen, zorg dat je een muggengaas hebt (of accepteer muggenbulten ;).

En, omdat je de tent dagelijks of in ieder geval meerdere keren in een vakantie moet afbreken en weer opzetten, is opzetgemak belangrijk. Sommige tenten zijn ook met harde wind op te zetten als je alleen bent. Sommige tenten zijn écht alleen met twee personen op te zetten.

Kamperen tijdens je fietsvakantie? dan heb je een fietstentje nodig
Fietstentje voor 3-4 personen van MSR.

Tent. Iedere dag de tent achter op de fiets vraagt om een lichtgewicht tentje. Veel fabrikanten maken mooie fietstentjes, zoals MSR en Vaude. Liever geen zware katoenen tent. Bovenstaande maakt dat je zelf de afweging moet maken wat belangrijk is. Er zijn vele tentjes die worden verkocht als ‘fietstent’. Blijf kritisch, want een fietserstent van meer dan 10 kg wordt op sommige websites rustig aangeboden als ‘ideaal voor fietsvakanties’. Reëler gewicht voor een 3-4 persoonstent is een kilo of 5-6. Bedenk bij het aanschaffen van een tent dat in een vierpersoons tentje, waarschijnlijk 4 matjes passen, maar dan moet je wel smalle matjes hebben en van elkaar houden.

Denk je je ideale tent gevonden te hebben, probeer dan te regelen dat je de tent daadwerkelijk kunt zien in een winkel. Een goede buitensportwinkel zal (soms op afspraak) mogelijkheid bieden om het tentje opgezet te kunnen beoordelen. Eenmaal gekocht, zet de tent een keertje op voor je reis begint. Wij vinden het heerlijk om naar het gestuntel van mensen te kijken als ze de tent opzetten op een camping. Maar we vinden het nog leuker om de verbazing te zien en te horen als ons kampement met twee tentjes (4 personen) in een kwartier volledig staat.

Tarp. Is de tent aan de krappe kant om bij regen iedereen voldoende ruimte te bieden, of wil je bij zonnig weer meer schaduwplek creëren, denk dan aan een tarp. Dat is een simpel doek dat je tussen bomen en tent uitspant, of als luifel voor je tent kunt gebruiken. Wij gebruikten hem vooral toen we op reis waren met de kleuters voor wat extra schaduw. Tegenwoordig laten we hem thuis, scheelt toch weer een kilootje.

Haringen. Standaard worden tenten geleverd met tentharingen, die niet bestemd zijn voor rotsbodems. Ga je dus richting rots- en bergachtig gebied, denk dan aan rotsharingen. Die zijn er in verschillende varianten, ook lichtgewicht. Een tenthamer meenemen is, hopelijk, voor iedereen uit den boze. Een schoen, stevige kei, of een geleende hamer werken net zo goed. Neem van mij aan dat vrijwel iedere caravanganger het leuk vindt om een praatje te maken en uit de catacomben van de caravan trots een zware hamer op te diepen.

Camping. Eenmaal op reis, kun je per fietsdag een camping zoeken en reserveren. Nadeel is dat je daar dan ook heen moet fietsen die dag. Voordeel is dat je zeker weet dat er plek zal zijn als je arriveert. Op de bonnefooi fietsen en een camping zoeken als je daaraan toe bent biedt meer vrijheid, maar iets minder zekerheid. Op google maps zijn veel campings aangegeven. In routegidsjes en op campingapps uiteraard ook. Veel landen hebben ook een eigen campingwebsite, waar soms nog pareltjes tussen staan die niet op de Nederlandse sites te vinden zijn. In fietsgebieden worden op veel campings plekjes voor fietsers vrijgehouden. Alleen in toeristische gebieden en op stacaravan-campings worden wij wel eens geweigerd. Tot slot: in veel landen mag je wildkamperen of zijn er kampeerpalen (veldjes met een kraan waar je je tent mag opzetten). En is er écht geen kampeermogelijkheid dan kun je vaak uitwijken naar een hotel.