Bus

Met de fietsbus naar je bestemming? Duurzaam, ontspannen, en een écht vakantiegevoel (inclusief brak aankomen als je niet goed slaapt in een stoel ;). Op de site www.fietsvervoer.nl worden de fietsbussen getoond die er zijn. Je fiets kan achter in de kar, jij zelf in de luxe touringbus. Groot voordeel van de Fietsbus is dat je tussen gelijkgestemde zit, en de bus vrij rechtstreeks naar de mooie fietsgebieden in Europa rijdt. Zonder overstap.

Dezelfde service, maar dan anders, via Flixbus. Er kunnen maximaal 5 fietsen mee in de bus. Wie het eerst komt, het eerst fietst. Nadeel van Flixbus is dat het een netwerk is van bussen die kortere afstanden rijden. Een overstap kan dus deel zijn van je reis. Voordeel is de prijs. En als de bus toevallig komt waar jij wilt zijn, is het zeker de moeite waard. Flixbus boeken, klik hier.

Trein

Fietsen in de trein zijn al decennialang een probleem. Tenminste, als je de NS moet geloven. Gelukkig zijn er buitenlandse vervoerders en individuele conducteurs op NS-treinen die wél met fietsers meedenken. Sinds enkele jaren gaan ook steeds meer nacht-slaaptreinen weer rijden. Inmiddels kun je vanuit Nederland ’s nachts reizen naar Oostenrijk en Duitsand terwijl u slaapt. Bijvoorbeeld in de Nightjet naar München, Wenen en Innsbrück (fiets verpakt) en naar Zürich of Basel (fietsrijtuig). Tevens naar Dresden en Praag met de Greencitytrip (fiets verpakt). De trein naar Berlijn heeft (beperkt) ruimte in de fietswagon. Op de Eurostar naar Londen mag de fiets alleen mee als pakketje, net als in het vliegtuig en de Thalys. www.nsinternational.com

Sommige nachttreinen van ÖBB Nightjet bieden wel ruimte voor fietsen zoals het hoort. Op dit moment alleen in sommige treinen naar

Fietsvervoer achter je auto met de trailer4bike
Fietsvervoer achter je auto met de Trailer4Bike (afb: recreaties.nl)

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zie www.nightjet.com voor de laatste info.

Auto

Ook de auto kan een goede manier zijn om het startpunt van je fietsreis te bereiken. De fiets kun je meenemen op een fietsendrager fietsendrager, of met een karretje. Er zijn speciale lichte karretjes voor 2-5 fietsen, ook verhuur, zie www.biketrailerspecialist.nl. Zelf maken we al meer dan 10 jaar gebruik van de Trailer4bike, zoals op de afbeelding.

Vliegtuig

Ik ben geen fan van vliegen voor een fietsvakantie. Mijns inziens zijn er voldoende goede alternatieven voor West-Europa. Maar moet of wil je echt met het vliegtuig: cheaptickets.nl.