Afhankelijk van hoe je op fietsvakantie gaat kun je je bagage op de fiets op verschillende manieren meenemen: in fietstassen (voortasjes, achtertassen) of de fiets vrijhouden en een fietskar gebruiken. of een combinatie. Er zijn ook steeds meer mensen die zo min mogelijk bagage meenemen. Deze vorm van op fietsvakantie gaan wordt bikepacken genoemd.
Fietstassen
De meeste fietsers zullen in ieder geval achtertassen gebruiken. Ga je kamperen dan ontkomen veel fietsers niet aan extra tasjes voor op de fiets. Bij het aanschaffen van voor- en achter fietstassen voor achter op de fiets, zijn een aantal keuzes te maken.
Waterdicht of een regenhoes. Goede fietstassen zijn waterdicht. Deze kun je zelfs als je ze goed dichtmaakt in het water onderdompelen, dan nog blijven je spullen droog. Goedkoper alternatief is een waterafstotende fietstas, waar een regenhoes bij zit om de ergste bui tegen te houden. Mijn ervaring is echter dat de inhoud in deze tassen toch vaak wat klam is na een paar dagen regenachtig weer. De keus die je maakt is uiteraard persoonlijk, afhankelijk van je budget en je bestemming.
Compartimenten of één grote ruimte. Meerdere compartimenten heeft als voordeel dat je spullen iets beter te ordenen zijn in je tas. Heeft je tas één groot vak, dan kun je ervoor kiezen om kleine stoffen gekleurde zakjes te gebruiken. Zoek je dan een t-shirt, dan weet je dat je in het rode zakje moet zoeken.
Ophangsysteem. Verschillende merken, verschillende ophangsystemen. Let op of het een beetje makkelijk is om de tas van de fiets te halen. Merken als Ortlieb en Vaude werken met een simpel maar doordacht klik-fix systeem. Andere merken, zoals Thule, hebben een eigen systeem ontwikkeld. Goedkopere tassen werken met riempjes, wat goed kan werken als je de tassen op je fiets kunt laten, maar in de praktijk betekent dat dat je de tassen eigenlijk niet van de fiets haalt.
Grootte van de tassen. In een set achtertassen kun je ongeveer 40 liter kwijt. Groter en kleiner is mogelijk. Bedenk echter wel dat als je grotere tassen meeneemt, je ook meer (onnodige?) spullen en dus gewicht mee neemt. Voortassen zijn vaak ongeveer half zo groot. Bedenk dat veel lichtgewicht spullen samen alsnog veel wegen, en je betaalt er (veel) meer voor.
Tentzak of topcase. Heb je met voor en achtertassen nog niet genoeg bagageruimte? Bedenk dan eerst of je écht meer ruimte nodig hebt, of dat je beter wat minder spullen kunt meenemen. Toch te weinig ruimte? Er bestaan waterdichte tassen voor (kleinere) tenten, of zogenoemde topcases om bovenop je achtertassen vast te maken.
Prijs. Goede fietstassen zijn prijzig. Maar gelukkig gaan goede fietstassen als je ze normaal gebruikt ook een fietsleven mee. Ben je van plan te gaan fietsen op vakantie? Het loont de moeite om fietstassen in de aanbieding te kopen, en om te kijken of een set van 4 tassen te krijgen is. Dat scheelt een boel geld. Of, duurzamer en goedkoper: tweedehands.
Stuurtas. Voor je persoonlijke spullen is een goed stuurtasje aan te raden. Let bij de aanschaf op dezelfde dingen. Waterdicht is prettig, zodat je niet met plastic zakjes in de weer hoeft. Genoeg ruimte voor portemonnee, telefoon, paspoort, eventueel een extra fototoestel. Denk ook aan ruimte voor dingen die je soms even snel nodig hebt, zoals een zakmes, laadkabel voor je telefoon, beetje wc papier. Veel stuurtasjes hebben de mogelijkheid om de kaart leesbaar op te bergen. De betere stuurtasjes maken gebruik van een kliksysteem dat de mogelijkheid biedt je tasje snel van de fiets te halen. Bedenk dat dit tasje voor dieven een aantrekkelijk doelwit is. Spreid je financien enigszins, en zoek naar een tasje met slotje op het kliksysteem. De stuurtas zelf kan nooit op slot, dus blijf opletten, en neem ook als je de fiets even alleen laat je stuurtasje mee.